Βαρουφάκης-Σαπέν: Ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη

Ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη θέλει η Ελλάδα είπε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εξηγώντας ότι στόχος είναι να καθίσουν με τον Β. Σόιμπλε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού έχοντας απέναντί τους τα κοινά προβλήματα της Ένωσης. Δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα της Ευρώπης και παραδέχθηκε ότι κανείς δεν έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη. “Δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, είμαστε απελπισμένοι λόγω των πληρωμών που έρχονται, όμως τα προηγούμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δάνεια και όπως είπα στον κ. Σαπέν μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούμε την επόμενη δόση. Θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε και να βάλουμε τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, έτσι και αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει και θέλουμε να προχωρήσουμε με νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης”, σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ευρώ πρέπει να είναι αμετάκλητο, όχι επειδή το λένε οι συνθήκες αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοναδικό νόμισμα, ενώ επισήμανε ότι στο Παρίσι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πει ότι θέλει πρώτα να ακολουθήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας. “Η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι δέχθηκε πρόταση από τον Β. Σόιμπλε μετά τις εκλογές που έλεγε ότι ανυπομονεί να συναντηθούν στην πρώτη ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πνευματικά σπίτια της Ευρώπης. “Χωρίς Ελλάδα ή Γερμανία δεν υπάρχει Ευρώπη”, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως “όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομεύει το πνεύμα με το οποίο ήρθαμε εδώ σήμερα”.

Για την ανάγκης σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης μίλησε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ νωρίτερα. “Είναι ευθύνη λοιπόν τώρα της Ελλάδας μέσα στις επόμενες μέρες γιατί τα πράγματα είναι επείγοντα να διασφαλίσει ότι οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης”, υπογράμμισε.

You may also like

5.000 ευρώ το πρόστιμο για το πλαφόν των 47 ευρώ

Στα 5000 ευρώ ανέρχεται το διοικητικό πρόστιμο για