«ΑΡΤΕΜΙΣ»:Φρένο στην ανασφάλιστη εργασία

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της  ανασφάλιστης εργασίας από το Γιάννη Βρούτση

Έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο απο ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα:

Οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Πράγματι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του Σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν απο τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ».

«Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες – Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο – απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος» εκτίμησε ο κ. Βρούτσης, «ωστόσο δεν είναι μόνο οι αριθμοί και τα ποσοστά παραβατικότητας που έχουν αλλάξει τους τέσσερις τελευταίους μήνες».

Επισημαίνεται ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταβάλλεται μια τόσο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με διαφορετική λογική, διαφορετική μεθοδολογία και, για αυτό, υψηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν».
«Θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τα οποία – εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο – επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια χωρίς τις παρελκυστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος που οδηγούσαν ουσιαστικά στην ατιμωρησία.
Οργανώσαμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στελέχη πρώτης γραμμής με αποδεδειγμένη υπηρεσιακή υπευθυνότητα και επαγγελματική ικανότητα» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, ενώ «κυριότερα, όμως, σήμερα υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί η ανομία στην αγορά εργασίας όχι με καλές προθέσεις και λόγια, αλλά επιτέλους με πράξεις και αποτελέσματα», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

You may also like

ESM: Πράσινο φως την εκταμίευση της δόσης 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

«Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)