Αριστερή Πλατφόρμα: «Σφοδρότατη και επιχειρηματολογημένη αντίθεση»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
497

Πως περιγράφεται μέσα από την ιστοσελίδα iskra η χθεσινή κομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ

«Τη νομιμότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας αρνήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη. Στην ψηφοφορία, η οποία τελικά διεξήχθη, παρά την αντίθεση της “Αριστερής Πλατφόρμας”, η τελευταία, αρνούμενη την καταστατική νομιμότητα της, έκανε αποχή» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας iskra, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα:

Παν. Λαφαζάνης: Λάθος μήνυμα στο λαό

Σφοδρότατη και επιχειρηματολογημένη αντίθεση εκφράστηκε κατά τη διήμερη συζήτηση (Σαββατοκύριακο 1-2/02/14) στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από πλήθος μελών της ενάντια στην υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, ενώ επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για την υποψηφιότητα του Θοδ. Καρυπίδη για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Όλες οι άλλες υποψηφιότητες για τις περιφέρειες της χώρας, ανεξάρτητα από κρίσεις και επιμέρους διαφωνίες σε ορισμένες περιπτώσεις για πρόσωπα, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Επίσης, κατά τις διήμερες συζητήσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε ουσιαστική κριτική από σημαντικό αριθμό μελών της στις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις ευθύνης για οικονομικά ζητήματα, που αφορούσαν μια σειρά από προβλήματα και ιδιαίτερα για τις απόψεις που διατυπώθηκαν δημοσίως περί 5% απεχθούς χρέους, για τους λεγόμενους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και την πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Η αντίθεση πολλών μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη εστιάστηκε στο γεγονός ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, ενώ και στη συνέχεια υπερψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας την Κυριακή (2/2) στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι αυτά τα σχέδια είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικάνικο έλεγχο της Δυτ. Ευρώπης και της Ελλάδας.

H ενδεχόμενη τελική επιλογή για την περιφέρεια πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, ανοίγοντας ένα δρόμο καταστροφής και νεοαποικιοποίησης, ενώ στη συνέχεια ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στο λαό.»

Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη συνέχεια, υπήρξε πρόταση από τη μεριά του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθούν ως «πακέτο» όλες οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες συν η πρόταση για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Πρόταση δηλαδή για ψηφοφορία «πακέτο» και για τους/τις “13+1”.

Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκαν σφοδρά κυρίως τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «πακέτο» για πρόσωπα είναι αντικαταστατική και ότι ο Οδ. Βουδούρης δεν μπορεί καν να είναι υποψήφιος, αφού με τη θετική ψήφο που έδωσε σε μνημόνια και την κυβέρνηση Σαμαρά αποκλείεται από κάθε συνεργασία με βάση τις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά έγινε ψηφοφορία, με την πρόταση να ψηφισθούν πακέτο και οι «13+1» υποψήφιοι από τη μια και την πρόταση, που υποστήριξε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη, για ψηφοφορία επί του καθένα και της καθεμιάς υποψηφιότητας ξεχωριστά.

Κατά την ψηφοφορία υπέρ της ψηφοφορίας «πακέτο» τάχθηκαν 92 μέλη της ΚΕ, ενώ εναντίον τάχθηκαν 67. Στην ψηφοφορία, επίσης, σημαντικός αριθμός μέλών της ΚΕ έκαναν αποχή, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε καταμέτρησή τους.

Με τη λήξη της ως άνω ψηφοφορίας η πλειοψηφία της ΚΕ θέλησε να βάλει σε ψηφοφορία και ονομαστικά τους «13+1» σε πακέτο.

Τη νομιμότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας αρνήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη. Στην ψηφοφορία, η οποία τελικά διεξήχθη, παρά την αντίθεση της “Αριστερής Πλατφόρμας”, η τελευταία, αρνούμενη την καταστατική νομιμότητα της, έκανε αποχή.

Ο Στάθης Λεωτσάκος σε σχετική δήλωση του τόνισε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ψηφίζει, ανεξάρτητα από επί μέρους απόψεις και διαφοροποιήσεις, τους 11 υποψήφιους για τις περιφέρειες εκτός του υποψηφίου για τη Δυτ. Μακεδονία για τον οποίο τοποθετείται με «λευκό» και φυσικά, εκτός του Οδ. Βουδούρη για τον οποίο εκφράζει τη ριζική πολιτική αντίθεση της.

Ομόθυμη η στήριξη στην Αγλαϊα Κυρίτση

Πρέπει να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την ομόθυμη στήριξη από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας της Αγλαΐας Κυρίτση, ανένταχτης αγωνίστριας της Αριστεράς, δημοσιογράφου απολυμένης από την ΕΡΤ, για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου.

Η εξαιρετική πολιτική σημασία αυτής της ομόθυμης στήριξης οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγλαΐα Κυρίτση συμβολίζει παραστατικά τους συνεπείς αγώνες των απολυμένων της ΕΡΤ κατά του “μαύρου” και του “λουκέτου” αλλά και τις ιδέες για κοινή δράση , συμπόρευση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς σε αγωνιστική, ριζοσπαστική, ανατρεπτική κατεύθυνση.

Πηγή: iskra.gr

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού