ΑΠΘ: «Φως» για τον τυφλό αριστούχο

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
387

Στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου φέρνει το θέμα ο Πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος

Δεκάδες σχόλια προκάλεσε στο διαδίκτυο και όχι μόνο η άρνηση του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να δεχθεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή της Γ’ Λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, προέβη σε δημόσια καταγελία, την ώρα που ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, τόνισε πως «δεν είναι προσωπικό» το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.

Η είδηση κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας έναν μεγάλο διάλογο μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών, στον οποίο παρενέβη και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σχολιάζοντας στον λογαριασμό του στο Facebook:

«Στην Παιδεία δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

Ειδικά στη σημερινή εποχή, που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν θαύματα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μέχρι και μαθήματα Χειρουργικής διδάσκονται πλέον εξ αποστάσεως σε Αμερικανικά πανεπιστήμια κι εμείς εδώ δεν δεχόμαστε έναν τυφλό φοιτητή γιατί δεν μπορεί να παρακολουθεί τα εργαστήρια…

Τι να πει κι ο Στήβεν Χώκινγκ!

Πρόκειται για πρόβλεψη, απαρχαιωμένη βεβαίως αλλά πάντως πρόβλεψη, του Τμήματος Φυσικής. Το οποίο στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής του έχει το δικαίωμα να θέτει όρους και προϋποθέσεις που αυτό θεωρεί αναγκαίες.

Θα προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο των θεσμών του ΑΠΘ, αυτό να αλλάξει. Πρέπει να εφαρμοστούν ενιαία κριτήρια για όλα τα ομοειδή Τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων».

Φως στο τούνελ της γραφειοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Πρυτανείας του ΑΠΘ είναι να τεθεί άμεσα το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του, προκειμένου να αρθεί η «απαρχαιωμένη» πρόβλεψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος, μαθητής του Γενικού Λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση. Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός