Ανακωχή για τους μετανάστες

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
180

Αποσύρθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων η επίμαχη τροπολογία

Ένα βήμα πίσω έκανε προσώρας το υπουργείο Εσωτερικών, αποσύροντας χθες το βράδυ την νομοθετική διάταξη που αφαιρούσε το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στους νομίμως διαμένοντες μετανάστες.

Η διάταξη είχε ενταχθεί σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισήχθη απόψε στην Ολομέλεια για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο» και καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο 3 της τροπολογίας, το οποίο αποσύρθηκε, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Την απόσυρση χαιρέτησε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, αναφέροντας: «η απόσυρση από την κυβέρνηση της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, συνιστά δικαίωση όσων επέμειναν ότι η χώρα δεν μπορεί να νομοθετεί στη βάση του δικαίου του αίματος. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Μπλόκο από τους «παπανδρεϊκούς»

Αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης προκάλεσε η έντονη και συντονισμένη αντίδραση ομάδας υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό. «Είναι ντροπή» τόνισε με φόντο την τροπολογία ο κ. Παπανδρέου σε μακροσκελή δήλωσή του, για να ακολουθήσουν το παράδειγμά του οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Πεταλωτής και Άννα Διαμαντοπούλου.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την