Αμανατίδης: Η Ελλάδα στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες ενάντια στη θρησκευτική βία στη Μ. Ανατολή

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στην Υπουργική «Διάσκεψη για τα θύματα της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στην Μέση Ανατολή», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Ιράκ, της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, Irina Bokova, όπως και εκπροσώπων των κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.

Ακολούθως, ο κ. Αμανατίδης θα μεταβεί στην Μάλαγα, προκειμένου να μετάσχει στη Διάσκεψη Νέων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στις 25- 26 Μαΐου 2017 με αντικείμενο: «Συνεργασία με τη Νεολαία για τη Νεολαία: Ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στο διαδίκτυο».

Κατά την τοποθέτησή του στη «Διάσκεψη για τα θύματα της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στην Μέση Ανατολή» στην Μαδρίτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και έχει εύλογο ενδιαφέρον ιδίως για τις χριστιανικές κοινοτητες και τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία εκεί, όπως αυτό της Αντιόχειας”.

Ο κ. Αμανατίδης υποστήριξε ότι “η ελληνική διπλωματία έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση των συνθηκών στις ζώνες σύγκρουσης ώστε οι πρόσφυγες κάθε θρησκείας και εθνότητας να επιστρέψουν στις εστίες τους με ασφάλεια, αξιοπρεπώς και με προοπτικές ευημερίας” και πρόσθεσε: “το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να καταδειχθεί το μέγεθος και το εύρος των διώξεων και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού κ. Κοτζιά, διοργάνωσε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015 την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, όπου προσήλθαν σημαντικοί θρησκευτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι από χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης και συμμετείχαν 70 ομιλητές από 45 οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Το μήνυμα της Διάσκεψης ήταν η ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών δογμάτων στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατά τη Διάσκεψη του Οκτωβρίου 2015 και σε συνέχεια ελληνικής πρότασης, συστάθηκε το “Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή”, με έδρα την Αθήνα, το οποίο έκτοτε συμβάλλει στον αποτελεσματικό διάλογο των κοινοτήτων της περιοχής και στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών με σκοπό την αποτροπή τους και κατέληξε: ” Η Ελλάδα παραμένει δραστήρια στο καίριο αυτό ζήτημα” και πρόκειται να φιλοξενήσει τη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη πάνω στο ίδιο θέμα τον Νοέμβριο 2017 στην Αθήνα.

You may also like

Στα γιορτινά η Θεσσαλονίκη – Στολίδια στα νοσοκομεία

«Φορτωμένο» με 9.000 λαμπιόνια και πλαισιωμένο από 1.500