«Αλλαγή μέτρων μόνο εντός προγράμματος»

Οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες της χώρας με τους δανειστές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε κατά μιας νέας χρηματοοικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

“Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες”, τόνισε. “Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος, τα μέτρα μπορούν να αλλαχθούν με άλλα μέτρα”.

Σημείωσε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν την έγκριση της τρόικας.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup είναι περιορισμένες, ωστόσο δεν αποκλείεται η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Πηγές της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει συμφωνία ως τις 16 Φεβρουαρίου όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση.

Tην επομένη, 12 Φεβρουαρίου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να μας ενημερώσει για τις διαδικαστικές πτυχές που αφορούν στις συζητήσεις για την Ελλάδα εντός του Eurogroup» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τουσκ.

Γερμανία: Δεν αναμένεται συμφωνία στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής

Δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα θα χρειαστεί να εγκριθούν από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις επί των οικονομικών προτάσεων της Ελλάδας, καθώς θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα από την τρόικα. «Θα χρειαστούν περισσότερες από 24 ώρες για να εκτιμηθούν οι ελληνικές προτάσεις οπότε δεν αναμένονται ξεκάθαρες αποφάσεις ούτε από τη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε στο Reuters.

You may also like

Ελληνίδα υποπλοίαρχος έκανε γιορτές ανοιχτά του ατλαντικού ωκεανού

Στον Ατλαντικό ωκεανό, ανοιχτά της Βραζιλίας, στο υπερδεξαμενόπλοιο