Αθήνα: μεταξύ «αντιμνημονίου» και ελιτισμού

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
598

Στην πρωτεύουσα της χώρας θα συγκρουστούν οι δύο κυρίαρχες τάσεις της πολιτικής ζωής

Οι αντένες του Μεγάρου Μαξίμου δεν κατάφεραν να εντοπίσουν σε όλη της την ένταση την επιταγή των συντηρητικών ψηφοφόρων για «αντιμνημονιακή» λύση. Καθώς η πρωτοκαθεδρία της παράταξης δεν κινδυνεύει στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κομματικό ακροατήριο επιθυμεί διακαώς «να τραβήξει το αυτί», όσων ασκούν μια πολιτική που πλήττει το οικονομικό και κοινωνικό τους status. Αυτό, δηλαδή που κατάλαβαν εγκαίρως οι «γαλάζιοι αντάρτες» και απηχεί τη μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Η «λαϊκή δεξιά» διψά για εκδίκηση και είναι έτοιμη να ξεδιψάσει σε «αντιμνημονιακές οάσεις», συνεχίζοντας μετά την ανάπαυλα το ταξίδι προς την «μνημονιακή» έρημο.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, η υπό ανασυγκρότηση Κεντροαριστερά φαίνεται ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει τουλάχιστον για το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων. Ο εκλεκτός δεν είναι άλλος από τον ενεργεία δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, που έδωσε τα χέρια με το Φώτη Κουβέλη, την ώρα που θετικός απέναντι στην υποψηφιότητά του είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο δήμαρχος Αθηναίων, πρωτεργάτης της «Κίνησης των 5 δημάρχων», κράτησε όλο αυτό το διάστημα αποστάσεις. Είναι κοινό μυστικό ότι με όχημα την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η «Κίνηση των 5 δημάρχων» θέλησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο της με τον «παλαιοκομματισμό» και τη «φθορά» των υφιστάμενων κομμάτων, απορρίπτοντας εμμέσως στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου την καθημερινή επαφή, δηλαδή την τριβή με την πλατιά πολιτική και κοινωνική τους βάση, αυτή που τους ανέδειξε με ψήφο της μαζικά το 2010.

Λιγότερες από 100 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συνθήκες στα πεζοδρόμια της Αθήνας διαφέρουν από τα εργαστήρια και η ουδετεροποίηση οδηγεί συνήθως στην αποξένωση. Πίσω από τη διαδρομή του απορριμματοφόρου υπάρχει πάντα μια πολιτική ερμηνεία, μια διαμορφωμένη πολιτική ταυτότητα και οι ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας. Όποιος ανεβεί στο απορριμματοφόρο, θα βγει νικητής.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού