35αρηδες έτοιμοι για όλα

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
179

Ηλικιακή ανανέωση στα κόμματα και φιλοδοξίες από τη νέα γενιά στελεχών

Οι περισσότεροι έκαναν τα πρώτα τους βήματα, όταν κόμματά τους ξεκινούσαν. Για μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών, που η ηλικία τους συμπίπτει με αυτήν των πολιτικών σχηματισμών που υπηρετούν, το στοίχημα είναι μεγάλο. Μένει να αποδειχθεί, αν θα το κερδίσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέκος Αλαβάνος άνοιξε το δρόμο για μια ολόκληρη πολιτική γενιά, όταν αποφάσισε να «βουτήξει στα βαθιά» το σημερινό επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Φεβρουάριο του 2008 με ποσοστό 70,41% κερδίζει το 5ο συνέδριο του Συνασπισμού, όπως και μια πρωταγωνιστική θέση στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχεύσει το Μέγαρο Μαξίμου στα 40, μαζί με την πολιτική του ωρίμανση. Από τον ακτιβισμό των καταλήψεων για το εκπαιδευτικό σύστημα και το ρομαντισμό της Αριστεράς, στην κυβέρνηση με κορμό και την Κεντροαριστερά και προφίλ «θεσμικού παίχτη».

Για όσους τον γνωρίζουν καλά δεν είναι «ηγετικός», αλλά μπορεί να αφουγκράζεται όλες τις απόψεις και να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, έχοντας τη συνολική εικόνα. Δεν μιλά καλά Αγγλικά, ούτε έχει ακόμη καταφέρει να επιβληθεί πλήρως στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά μοιάζει αποφασισμένος να τα κατακτήσει άμεσα και τα δύο.

Νέα Δημοκρατία: Ανδρέας Παπαμιμίκος

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα «μεγάλο χωριό» και επιτρέπει σε όσους το επιθυμούν, να ξεχωρίσουν. Κόντρα στην ιεραρχία και τις «παραδόσεις» της συντηρητικής παράταξης, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έπεισε και ξεχώρισε γρήγορα στη συμπρωτεύουσα, αν και Λαρισαίος.

Στα 35 του, ο Αντώνης Σαμαράς του εμπιστεύτηκε τη θέση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, «ηλεκτρική» καρέκλα, αυξημένων υποχρεώσεων. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αντιλαμβάνεται καλύτερα τις συνθήκες. Ο πολιτικός του λόγος είναι λιγότερο «κομματικός», η εικόνα του πιο καθημερινή, ενίοτε «εναλλακτική», εφόδιο για το μέλλον.

ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης

Ετών 35 και πατέρας ενός μικρού παιδιού είναι και ο μηχανικός από το Ηράκλειο Κρήτης και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Με διαδρομή μεγάλη και έντονη από την Νεολαία ΠΑΣΟΚ (πριν τη διάλυσή της) και τον «εκσυγχρονισμό», ο Γραμματέας του Κινήματος έχει επίγνωση του χώρου και των αδυναμιών του.

Ο «Ανδρουλάκης είναι πολιτικό ον» λένε οι παλιοί του φίλοι από τα αμφιθέατρα, με αποτέλεσμα να καταπιέζεται πολλές φορές από την κομματική «γραφειοκρατία».

Η κίνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να αναδείξει νέα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο τελευταίο συνέδριο τον Μάρτιο του 2012, ήταν κίνηση εμπιστοσύνης στην επόμενη γενιά, ακόμη και αν δεν έχει αποδώσει στο σύνολό της τα προσδοκώμενα.

Εντυπωσιακά έχει κατέβει ο ηλικιακός μέσος όρος και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (Αλαμάνος, Σαουλιδης, Μπελτεγρής, Πιερρακάκης), ενώ 39 ετών είναι και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΔΗΜΑΡ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Την τάση για «φρέσκα πρόσωπα» στην πολιτική ζωή ακολούθησε από την πρώτη στιγμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συστήνοντας μαζί με το κόμμα του και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ως Εκπρόσωπο Τύπου στο πανελλήνιο.

Αν και στην Αριστερά οι αλλαγές συμβαίνουν αργά, το 2014 βρήκε τη Δημοκρατική Αριστερά σε τροχιά ανανέωσης με νέο Γραμματέα. Στα 35 του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Βέροια, καλείται να δώσει τις δικές του «εξετάσεις». Προσωπική επιλογή της ηγεσίας (που δε χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στην κομματική κάλπη), ο κ. Θεοχαρόπουλος διατηρεί προσώρας χαμηλό προφίλ και αρκείται σε μετρημένες δημόσιες εμφανίσεις.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την