Όταν οι ευρωεκλογές γίνονται εκλογές

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
113

Εκλογική αναμέτρηση υψηλού συμβολισμού έφερε ο σταυρός προτίμησης

Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης να θέσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίση του λαού δεν ενισχύει μόνο τους θεσμούς και τη Δημοκρατία σε εποχή έντονης πολιτικής αμφισβήτησης. Ούτε βέβαια πάλι εξυπηρετεί απλά την «πολιτική κουζίνα» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικές φιλοδοξίες.

Περισσότερο, τώρα που τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει να συζητούνται στα κομματικά επιτελεία, δίνεται η δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί ατόφια και μαζικά, απέναντι σε κόμματα και πρόσωπα συνολικά, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του 2012.

Η δυναμική και η πανελλαδική εμβέλεια που αποκτά η διαδικασία, απαιτεί υποψηφίους πρώτης γραμμής, την ώρα που μια θητεία ευρωβουλευτή είναι πενταετής, εγνωσμένου κύρους και υψηλών απολαβών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενδιαφέρον αναμένεται να εκφράσουν πρωτίστως πολιτικά στελέχη, τα οποία διαθέτουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αρκετή εμπειρία. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι απίθανο να «αδειάσουν» βουλευτικά έδρανα στην Α και Β Αθηνών, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, φέροντας «νέο αίμα» στην παρούσα Βουλή. Από την άλλη, δεν αποκλείεται με δεδομένο το ρευστό πολιτικό τοπίο να αποκλειστούν στην κάλπη τα φαβορί, χάνοντας μετοχές και διαπραγματευτική ισχύ στο κομματικό τους χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα, νεότερα πολιτικά στελέχη ή άτομα με ισχνότερο υποστηρικτικό μηχανισμό μπορεί να προκριθούν στη διαδικασία ως έκφραση της κοινωνικής ανάγκης για να ανανέωση του πολιτικού προσωπικού ή ως μέσο αποδοκιμασίας της «παλιάς φρουράς» των κομμάτων. Ακόμη και αυτοί που χαίρουν εκτίμησης ως «προσωπικότητες» θα δοκιμαστούν στην κάλπη, με τη λαϊκή ετυμηγορία να απονέμει τίτλους και αξιώματα.

Πάνω από όλα όμως, αυτό που προεξοφλείται ήδη στα κομματικά επιτελεία είναι ότι ο σταυρός θα φέρει περισσότερους ψηφοφόρους στην κάλπη, για να ψηφίσουν με τη σειρά τους «το βουλευτή και το κόμμα τους», άσχετα η Βουλή είναι ευρωπαϊκή και απέχει χιλιόμετρα στο χάρτη.

You may also like

Θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος

Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει