Χατζηδάκης: «να τρέξουν περισσότερο» οι τράπεζες

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά μετά τη συνάντησή τους

Κ. Χατζηδάκης: «Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ότι μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 28%.

Έτσι ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, από συστάσεως αυτών των εργαλείων και των προγραμμάτων είχαν διατεθεί περίπου 100–150 εκατομμύρια ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν φτάσει οι τράπεζες στο ύψος των 1.174 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο στόχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Άλλες τράπεζες πάνε καλύτερα, άλλες λιγότερο καλά και συνεννοηθήκαμε έτσι ώστε αυτοί που έχουν μείνει πίσω να τρέξουν περισσότερο.

Πέραν αυτού, συζητήσαμε για την εφαρμογή του νόμου ως προς την αναστολή των πλειστηριασμών. Εκεί διαπιστώσαμε ότι μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Υπουργείου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα πράγματα προχωρούν ομαλά. Υπάρχει μια κινητικότητα και πιστεύουμε ότι ο νόμος θα λειτουργήσει και θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία».

Γ. Ζανιάς: «Όπως διαπιστώσαμε σήμερα έχει αρχίσει να δημιουργείται μια υγιής δυναμική στη βελτίωση της ρευστότητας, τουλάχιστον στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, διότι ο ρυθμός βελτίωσης ήταν 28% το προηγούμενο μήνα και παρέμεινε εκεί αυτό το μήνα. Επίσης έχει βελτιωθεί ο ρυθμός των εκταμιεύσεων, που σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τώρα είναι 41% και οι εκταμιεύσεις είναι μετρητά στην οικονομία.

Νομίζω πως η αγορά έχει αρχίσει να ανακαλύπτει μια δυναμική και εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά και χωρίς εστίες αβεβαιότητας στην οικονομία νομίζω θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς».

You may also like

Επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Υπογράφηκε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και