Υποχώρησε η ύφεση

Κατά 1,1% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης κατά περίπου πέντε εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο 2013), θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση για ανάπτυξη με ρυθμό τουλάχιστον 0,6% για το σύνολο του 2014. Η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται στις προσδοκίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ και στο γ΄τρίμηνο του έτους, λόγω της περαιτέρω «διόγκωσης» του τουριστικού κύματος προς τη χώρα.

Σημειώνεται, ότι κατά το α΄ τετράμηνο εφέτος, ήδη καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων στα καταλύματα κατά 30,1%.

Με την πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄ τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%).

You may also like

Πάιατ: Ισχυρή η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πλήρη ανάκαμψη της Ελλάδας

Με δείπνο που οργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο,