Σερβία: Τέλη του 2014 η παράδοση της γέφυρας του Δούναβη

- in ΚΟΣΜΟΣ
452

Στην κυκλοφορία αναμένεται να δοθεί η γέφυρα “Ζέμουν-Μπόρτσα” στο Βελιγράδι

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, που θα συνδέει τις συνοικίες του Δήμου Βελιγραδίου Ζέμουν και Μπόρτσα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς, έπειτα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο, από κοινού με τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρέσβη στις Κίνας στο Βελιγράδι, Ζανγκ Ουαντσού, καθώς χθες ενώθηκαν οι δύο πλευρές της γέφυρας.

Ο Κινέζος πρέσβης συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία, την κινεζική China Road and Bridge Corporation, για τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του έργου.

Η Κίνα προτίθεται να χρηματοδοτήσει κάποια έργα υποδομής στη Σερβία, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματός της για τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας συνεχάρη όσους συμμετέχουν στην κατασκευή του έργου για την καλή τους δουλειά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς και αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τη Σερβία και την Κίνα.

Η γέφυρα Ζέμουν- Μπόρτσα θα έχει μήκος 1.507 μέτρων, 29,1 μέτρα πλάτος και 22,8 μέτρα ύψος. Θα διαθέτει 6 λωρίδες κίνησης οχημάτων και διαδρόμους για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων. Το μήκος των δρόμων πρόσβασης φτάνει τα 21,6 χιλιόμετρα.

Οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2011. Το κόστος τους ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% χρηματοδότησε η κινεζική Exim Bank και το υπόλοιπο 15% η σερβική κυβέρνηση και ο δήμος Βελιγραδίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει και συνδετήριες οδούς, ανέρχεται σε 260 εκατ. δολάρια.

You may also like

Νέα επίθεση Τραμπ κατά μελών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου