Σαμαράς: «η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
235
A

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» τόνισε ο πρωθυπουργός

Το πλάνο δράσης της ελληνικής Προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως υπάρχουν ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική και που είναι η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ, κάτι που όπως είπε μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο αποτελεί ήδη πεδίο συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την