Ρέντσι: «Ένα κοινό νόμισμα δεν αρκεί για ένα κοινό πεπρωμένο»

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέμεινε σήμερα ότι χρειάζεται να υπάρξουν κοινές αξίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτραπεί η ανάκαμψή της και διαβεβαίωσε ότι ένα κοινό νόμισμα δεν αρκεί για το σχέδιο αυτό.

«Δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού. Είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της», δήλωσε ο Ρέντσι προς τους ιταλούς βουλευτές μιλώντας για την εξαμηνιαία ιταλική προεδρία της ΕΕ που θα αρχίσει την 1η Ιουλίου.

«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε ο νεαρός ηγέτης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ: «είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας».

Ο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε για σχεδόν 45 λεπτά, επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό της ΕΕ, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, χωρίς να αμελήσει ωστόσο την οικονομική και πολιτική πλευρά.

«Η Ευρώπη ζει σήμερα ένα μεγάλο δίλημμα μπροστά στο ερώτημα: τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη (…) έχει κατακλυσθεί από αριθμούς και στερείται ψυχής», δήλωσε.

Στην αυτοσχέδια αυτή ομιλία, ο Ρέντσι δεν θέλησε να υπεισέλθει στην πολεμική για τα ονόματα των μελλοντικών ευρωπαίων ηγετών, παρόλο που φαίνεται δεδομένο ότι η Ρώμη θα στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής, και προτίμησε να υπογραμμίσει την ανάγκη να προσδιορισθούν πρώτα «οι στρατηγικές γραμμές» της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ερχόμενα χρόνια.

You may also like

Ινστιτούτο Brookings: «Θρίαμβος της διπλωματίας» η συμφωνία

Ως «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο