Μητσοτάκης: τέλος στις προσωρινές διαταγές;

Τι δήλωσε για τους συμβασιούχους που έκαναν χρήση ασφαλιστικών μέτρων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στη δεξαμενή των 15.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους, θα προστεθούν όπως όλα δείχνουν οι συμβασιούχοι που παρέμεναν στο δημόσιο μέσω προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων και τελικά εκδόθηκαν απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσβλέπει ταυτόχρονα και στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς τα θεσμικά και διοικητικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα στη δημόσια διοίκηση (πιστοποιητικά σπουδών, νομιμότητα μετατροπής συμβάσεων κλπ) είναι μεν υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου αλλά, με δεδομένη τη συμβατική υποχρέωση αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, πρέπει να δοθεί βάρος στις περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν έχουν θέση στο δημόσιο.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που παρέμεναν στο δημόσιο αξιοποιώντας τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, είναι εντυπωσιακό το στοιχείο που δείχνει ότι από τους 3.905 υπαλλήλους με αυτό το καθεστώς, έχουν ήδη αποχωρήσει 1.646 υπάλληλοι μετά την έκδοση απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να προσμετρηθεί στους 15.000 που πρέπει να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου.

Παραβίαση του ωραρίου
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δώσει, εξάλλου, εντολή να συνεχιστούν οι έλεγχοι τήρησης ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του ήδη επτά εκθέσεις μετά από ελέγχους σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων που έδειξαν εκτεταμένα φαινόμενα παραβίασης του ωραρίου. Ενδεικτικά, έξι υπάλληλοι εντοπίστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών να έχουν να εμφανιστούν για μήνες στις υπηρεσίες τους, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε εφαρμόσει, όπως οι όλες οι άλλες υπηρεσίες, σύστημα ελέγχου της τήρησης του ωραρίου και εντοπίστηκε και πρόβλημα στον υπολογισμό των υπερωριών.

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Ως προς το μείζον θέμα της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών έχει λάβει εντολή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ελέγξει τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει, από το 2009 και μετά, εμβάσματα στο εξωτερικό. Οι 110 επιθεωρητές- ελεγκτές ξεχωρίζουν ήδη τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που είναι στην αρμοδιότητά τους και, στη συνέχεια, θα ζητήσουν τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που διενεργεί τους ελέγχους για τα εμβάσματα στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την