Κεφαλονιά: σε πλήρη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
151

Σαρωτικοί από αύριο οι έλεγχοι σε όλα τα σπίτια και υποδομές από την αρχή

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, οι οποίοι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έφθασαν στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Στην περιοχή μεταβαίνει αύριο και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Νωρίτερα, έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Τρόφιμα θα προσφέρει και η Εκκλησία της Ελλάδος. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρει ο στρατός

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», αναχωρεί απόψε για την Κεφαλονιά C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ομάδα ανδρών των ΟΥΚ, οι οποίοι θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού πλησίον του προβλήτα στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Απόψε αποπλέει και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας 1 Μικρομηχάνημα Μηχανικού, 1 Προωθητή Γαιών, 1 Φορτωτή, 1 Εκσκαφέα Τάφρου 1 Ανατρεπόμενο όχημα, 1 Ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, 1 Αυτόνομο φωτιστικό πύργο, 1 Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος, 1 Όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, 1 Όχημα γενικής Χρήσης Steyer, από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού και 2 Οχήματα Γενικής χρήσης με Κινητά Μαγειρεία Εκστρατείας με επιπλέον σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη των μαγειρείων και διαμονής του προσωπικού, 2 Υδροφόρα οχήματα, 2 οχήματα MAGIRUS με 15 χημικές τουαλέτες, 1 Όχημα τζιπ TERRANO, 1 Βυτιοφόρο 4500 λίτρων, 1 Όχημα Ομάδας Επαφής (Επικοινωνιών), από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Το προσωπικό, τα μέσα και τα υλικά των Ενόπλων Δυνάμεων που εστάλησαν το μεσημέρι με τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς βρίσκονται ήδη στο Ληξούρι.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου το Σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί εν ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αρβανιτόπουλος: επίσκεψη στο νησί

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, από τη σημερινή επίσκεψη του στην Κεφαλονιά:

«Βλέπουμε ποια κτήρια είναι κατάλληλα, για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους απόψε. Κάνουμε έναν συντονισμό με την πολιτική προστασία, τον δήμαρχο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα περάσει η σημερινή νύχτα, για να μην είναι οι άνθρωποι στο δρόμο. Αυτό είναι το σημαντικό».

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την