Επίσημη πρώτη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία – γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Ουκρανό Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να μας ενημερώσει για τις διαδικαστικές πτυχές που αφορούν στις συζητήσεις για την Ελλάδα εντός του Eurogroup» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, τα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ