Διαφύλαξη του status quo της Ουκρανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε εκεί η κρίση, ζήτησε από τη Μόσχα να συμμετάσχει σ’ ένα ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με το Κίεβο, λέγοντας πως η επιτυχία δεν είναι δυνατή αν μόνον η μία πλευρά ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση.

«Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν στην επιτυχία» δήλωσε η Μέρκελ.

«Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι … τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις» δήλωσε ακόμη η Μέρκελ προσθέτοντας πως χρειάζεται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός εγγυημένη από αμφότερες τις πλευρές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έκανε δηλώσεις στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισε επίσης πως η διαφύλαξη της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας αποτελεί στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως «ο πόλεμος δεν είναι επιλογή μας, μας επιβλήθηκε έξωθεν» και πως η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει ειρήνη στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά όχι σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

You may also like

Μέρκελ: Ελπίζω ότι στο Eurogroup θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την