Διαφορετικές πλειοψηφίες, διαφορετικές ταχύτητες

Αντιμέτωπη με διαφορετικές ταχύτητες και πλειοψηφίες βρίσκεται η κυβέρνηση με φόντο τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δύο δόσεων που εκκρεμούν, αλλά και την ομαλή έκβαση του καλοκαιριού μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι κοινοβουλευτικές αντιδράσεις, «γαλάζιες» και «πράσινες» που έχουν ήδη καταγραφεί αναφορικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, βαθαίνουν το ρήγμα μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «λαϊκιστών» εντός του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί δύο ταχυτήτων. Τα περιθώρια διαφοροποίησης ενός υπουργού όταν υλοποιεί κυβερνητικό έργο είναι πολύ πιο περιορισμένα από τα περιθώρια διαφοροποίησης ενός βουλευτή» τόνισε, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, δηλώνοντας ότι «όποιος υπουργός δεν μπορεί, ας κάνει ο,τι νομίζει», στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Η διάσταση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, που υπέβοσκε σχεδόν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, εκδηλώθηκε εκ νέου με αφορμή το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», προκαλώντας «πυροσβεστική» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μολονότι επιχειρήθηκαν διευκρινιστικές παρεμβάσεις, οι αποκρατικοποιήσεις προκαλούν τριγμούς στη συμπαγή εικόνα του κυβερνητικού και προσφέρονται για… νέες πλειοψηφίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήκωσε το γάντι για την «μικρή ΔΕΗ»

Με δεδομένες τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να συντονιστεί, πρόσκληση για τη «συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου» για την μη «διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ, προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτος άμεσος στόχος» για την Κουμουνδούρου «είναι να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», συγκεντρώνοντας την υποστήριξη τεσσάρων ήδη ανεξάρτητων βουλευτών, την ώρα που αντίθετη στην πώληση της ΔΕΗ εμφανίζεται και η Δημοκρατική Αριστερά.

Κρίσιμο για την αντοχή της κυβέρνησης, αν δεν καταφέρει άμεσα να ομοιογενοποιηθεί, είναι αν πίσω από τις μονάδες της ΔΕΗ αρχίσει να συντίθεται σταδιακά ένα νέο μέτωπο με δυναμική πλειοψηφική, καθιστώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη πιο ισχνή και πυροδοτώντας πολιτικές εξελίξεις ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

You may also like

Βούτσης: «Συμφωνία λογικής και ευθύνης με ορίζοντα το μέλλον της περιοχής»

«Συμφωνία λογικής και ευθύνης με ορίζοντα το μέλλον