Βενιζέλος: Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
105

Το Κυπριακό, την ονομασία των Σκοπίων, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το Κυπριακό».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε «το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο γγ ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά».

Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ως προς τα μεγάλα, ανοιχτά, δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της ατζέντας του ΟΗΕ, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του κ. ‘Αιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μία λύση που να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μία λύση που να είναι σύμφωνη με το Κοινοτικό κεκτημένο, και πρωτίστως, μία λύση που να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες εβδομάδες, να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις. Στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να είναι έναντι πάντων, για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. ‘Άρα, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα, καλόπιστα και παραγωγικά».

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας και ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και ότι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν επί ελληνικού εδάφους» και «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. ‘Άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή.

You may also like

Στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Βόρεια Ελλάδα μεταβαίνει την Πέμπτη ο πρόεδρος