Βενιζέλος: Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο

Ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια προαναγγέλλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, πρόταση που θα αφορά πρωτίστως στα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα στεγαστικά δάνεια. Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι είναι επείγον για το ασφαλιστικό μας σύστημα να εισπραχθούν οι οφειλές μέσα από μια αποτελεσματική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος που είναι ο επικεφαλής του ESM, ο δανειστής μας δηλαδή, ο κ. Κλάους Ρέγκλιν. «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα» τονίζει στη συνέντευξή του ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας πως όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί. «Θα δεχτώ να συζητήσω δήθεν καινοτόμες ιδέες της αντιπολίτευσης, όταν και αυτοί θα έχουν καταφέρει να κουρέψουν όχι 180 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ένα μόλις ευρώ» διαμηνύει ο Ευ. Βενιζέλος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει πως πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012, καθώς το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση. «Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις» τόνισε και σχολιάζοντας τα περί ηττοπάθειας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η ηττοπάθεια αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών».

«Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Έχει «χτυπήσει ταβάνι» και δεν έχει καμία πολιτική συμμαχιών. Εκτός εάν θεωρεί ότι έχει πολιτική συμμαχιών με τον κ. Καμμένο και εκπροσώπους παρομοίων αντιλήψεων» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει πως κάθε παρόμοια συνάντηση είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σοβαρή, ενώ τονίζει πως εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου» επισημαίνοντας πως έχουν συζητήσει σε βάθος με τον Πρωθυπουργό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει.

Όσον δε αφορά στην «επιστροφή της τρόικας» ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί θετικά.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την από το 2012 πρότασή του για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. «Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος» δηλώνει.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί πως θα είναι πρώτο κόμμα, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθυμίζει πως «κατά καιρούς έχουν προεξοφληθεί πολλές και διάφορες προγνώσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν οικτρά την ημέρα των εκλογών».

Σχετικά με την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζει πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων, και καίριο στρατηγικού χαρακτήρα πλήγμα στην όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα. «Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν. Το 2014 δεν είναι ούτε 2009 ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος και επαναλαμβάνει τη θέση του ως προς την κυβέρνηση: «Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή, εάν αυτό αριθμητικά δεν επαρκεί, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου» σημειώνοντας όμως ότι «πραγματικά προοδευτικό είναι μόνο ό,τι βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα».

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει πως όλα θα γίνουν μέσα στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια και τα κόμματα και οι βουλευτές θα αναλάβουν τις θεσμικές και ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, σημειώνει πως «θέλουμε να είναι ένα σχήμα συνεκτικό, αξιόπιστο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, στο οποίο μέσα φυσικά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα κόμματα και οι κινήσεις και αυτό αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, που ούτε κρύβεται ούτε υποστέλλει τις σημαίες του και τα εμβλήματά του, αλλά καθιστά τις ιδέες του και τη στρατηγική του πιο αποτελεσματική μέσα από μια πρακτική συμμαχιών η οποία αποκτά ολοκληρωμένη μορφή»

You may also like

Θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος

Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει