Βενιζέλος: Ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης τον Οκτώβριο

«Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για μια ουσιαστική, ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη πρόταση προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Όπως θυμάστε, το βράδυ των Eυρωεκλογών, στις 25 Μαΐου, εξήγγειλα ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης, που θα επιδιώξουμε να γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Αυτή τη θέση την υιοθετεί ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο και την εισηγείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία καλείται να εξειδικεύσει και να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013, που άνοιγαν ακριβώς την προοπτική αυτή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Για να το πετύχουμε αυτό και για να έχουμε ένα γνήσιο Συνέδριο με συμμετοχή των πολιτών, με συμμετοχή της βάσης, απευθύνουμε μια πρόσκληση αυτοοργάνωσης σε όλους τους πολίτες που νιώθουν ότι ανήκουν στο χώρο αυτό. Πολίτες που στάθηκαν όρθιοι στις εκλογές του Μαΐου, ευρωπαϊκές, δημοτικές και περιφερειακές, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε ανήκουν σε άλλους φορείς του ευρύτερου αυτού χώρου.

Η συμμετοχή θα γίνει με εγγυημένα ίσους όρους, απροκατάληπτα, χωρίς ηγεμονισμούς και φυσικά χωρίς αποκλεισμούς. Για να το πετύχουμε αυτό, θα συγκροτηθεί μια Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού Συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ, από το Πολιτικό του Συμβούλιο και ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του Συνεδρίου. Αλλά θα εκπροσωπούνται και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο ζήτησε να έχω το περιθώριο να προσθέσω πρόσωπα τα οποία θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και επειδή είναι πρόσωπα εμβληματικά, πρέπει να μετέχουν και στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή.
Άρα, δεν υπάρχει κανένα τεχνητό δίλημμα, προχωράμε όλοι έτσι ώστε να γεμίσουμε αυτή τη μεγάλη κοίτη της τρίτης λύσης, η οποία μπορεί να υπερβεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί πολύ συχνά ο τεχνητός, μικρός διπολισμός.

Βεβαίως, αυτό που προέχει, από τώρα μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, είναι ν’ αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και άρα με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ν’ αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα, που κινδυνεύει από τη στρατηγική της έντασης και της εφόδου. Γιατί κάποιοι ζουν μόνο με την ένταση και βεβαίως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, με «δόρυ» την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να προσδώσουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προοδευτικό πρόσημο που θέλουμε. Όπως έγινε με τη ριζική αλλαγή στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έγινε με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για διευκόλυνση όλων των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσα από ρυθμίσεις πραγματικές, ουσιαστικές και το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές οφειλές.

Αυτά είναι μικρά δείγματα του τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο, τι σημαίνει πρακτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.

Καθ’ οδόν προς αυτά, θα οργανώσουμε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και 3 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή όλων των Οργανώσεών μας, όλων των συνδικαλιστικών αυτοδιοικητικών στελεχών, των κοινωνικών κινημάτων, για να γιορτάσουμε και την επέτειο, ενώ, με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, θα οργανώσουμε στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, δίνοντας συνέχεια στις προτάσεις που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά, αυτές οι προτάσεις εξειδικεύονται, συνδέονται με τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Θυμίζω επίσης ότι το ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελιά, έχει αναλάβει να οργανώσει τρεις ειδικότερες εκδηλώσεις, μία για το χρέος και τη βιωσιμότητά του, μία για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης που πρέπει να διαμορφώσουμε και να διαφυλάξουμε και μία για τη θέση της Ελλάδας μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Από την άποψη αυτή, νομίζω ότι έχουμε διαμορφώσει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, με πάρα πολλές πρωτοβουλίες και έτσι ζητώ τη στράτευση όλων των στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά της ευρύτερης παράταξης, ζητώ τη στράτευση όλων των πολιτών που πιστεύουν στο χώρο αυτό και ξέρουν ότι η Ελλάδα πάντα έχασε ιστορικά όταν αυτός ο πόλος της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν έπαιζε το ρόλο του».

You may also like

Βούτσης: «Συμφωνία λογικής και ευθύνης με ορίζοντα το μέλλον της περιοχής»

«Συμφωνία λογικής και ευθύνης με ορίζοντα το μέλλον