Βαρουφάκης: Διαψεύδοντας τους Financial Times

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ανάρτηση του συντάκτη των Financial Times Πέτερ Σπίγκελ στο Twitter (και το αντίστοιχο δημοσίευμά του στο Brussels blog των FT) στην οποία ανέφερε ότι ο υπουργός είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία απέρριψε στη συνέχεια η Αθήνα.

«Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» σημείωσε ο Σπίγκελ. «Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Στο δημοσίευμα στο Brussels blog των Financial Times, ο Σπίγκελ αναφέρει ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup».

Στη συνέχεια, ο Σπίγκελ σημειώνει: «Με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης».

Η κοινή δήλωση είχε, κατά μία έννοια, κάτι για όλους, αναφέρει ο Σπίγκελ. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη, υπήρχε ακόμη και η λέξη «γέφυρα», η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας – γέφυρα».

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους